---------- NÄSTA AKTIVITET- 2013.04.28 - Vibyloppet ---------- Klicka HÄR för mer info ----------



måndag, mars 11, 2013

Sammanställning bymöte


Sammanställning Viby Bymöte 5/11-2012

Under vårt möte i Församlingshemmet den 5 november ställde vi tre frågor. Nedan försöker vi ge en bild av vad vi tillsammans kan göra och vad vi anser är viktigt att bibehålla med även förbättra.

·         Vad tycker vi är bra i Viby ?

·         Vad skulle kunna vara bättre eller vad saknar vi i byn ?

·         Vad tror vi är viktigt för att Viby ska vara bra även i framtiden ?

 
BRA !

Vi anser att vi tillsammans har skapat en härlig bygemenskap, alla känner sig välkomna och med ett utbud av olika föreningar i byn (Viby IF, VOFF, Bouleklubb, Bridgeklubb, kyrkverksamhet mfl) kan alla invånare hitta något som passar. Att vi bor på landet men ändå har nära till både Kristianstad och Åhus. Vi har ett öppet landskap men ändå en närhet till varandra.
Vi värdesätter att vi har en förskola och en skola i byn vilket ger trygget för våra barn.

Att vi har bra bussförbindelser och cykelvägar gör att vi lätt kan ta oss både till staden och till havet. Om vi vill handla har vi både tillgång till gårdsbutiker och pizzeria.
Ett gott betyg är att många ungdomar väljer att bosätta sig i Viby, även många väljer att återvända ”hem” när det är dags att bygga bo.

Att föreningar i byn anordnar olika aktiviteter som Gökotta, Loppis, Vibyloppet, Valborgsfirande mm gör att byn känns levande och alla generationer har möjlighet att samlas och skapa ännu större trygghet och känsla av samhörighet.
BIBEHÅLLA !

Vi vill alla att byn ska fortsätta kännas trygg och attraktiv att bo i. För att den ska fortsätta vara detta anser vi att det är viktigt att vi får behålla bussförbindelserna (både till Kristianstad och Åhus) att vi får behålla vår förskola och skola. Vi har ett antal företag i byn som vi önskar ska stanna kvar och fortsätta utvecklas.
Viby IF och övriga föreningar är viktiga för en aktiv by, ungdomssatsningen i Viby IF gör att fler ungdomar stannar kvar i föreningen. Att VOFF fortsätter att anordna aktiviteter, gärna fler som sträcker sig över alla generationer.

Viby har en spännande historia som Viby i Gamla Tider har börjat sammanställa, detta vill vi givetvis ta vara på och fortsätta att bygga. Det finns mycket spännande att bevara och föra vidare till kommande generationer.
Att handla i våra gårdsbutiker, att ha möjlighet att handla en pizza som är varm när vi kommer hem, att kunna låna böcker i bokbussen, att handla fisk i fiskbilen är andra saker som vi anser är viktiga för att byn ska fortsätta vara attraktiv.

 VAD KAN BLI BÄTTRE !
Det finns alltid saker som vi kan förbättra för att Viby ska bli ännu bättre i framtiden. Idéerna och tankarna är många. Nedan några av punkterna som kom fram under mötet

·         Grannsamverkan

·         Belysning av grönområde, cykel och gångvägar

·         Cykel / gång tunnel under väg 118

·         Cykelväg  Viby City – Hammar (längs Byholmsvägen)

·         Busskur vid Brötavägens hållplats

·         Fler hundlatriner

·         Fullfölja planer att förbättra planteringar och lekplatser

·         Fritidsgård

·         Fjärrvärme och fiber

·         Ridvägar

·         Skatepark

·         Underhåll av idrottsplatsen

·         Dans på loppmarknaden

·         Fler aktiviteter på Grönängen, annat än fotboll

·         Kiosk, onlineservice

·         Underhåll av skola / förskola

·         Fler aktiviteter över generationer

·         Mer samarbete mellan de olika föreningarna och med församlingen (kyrkan)

·         Fler tomter (gärna stora)

·         Seniorbostäder

·         Ta hand om nyinflyttade invånare, välkomstblad mm

·         Viby App / Facebook sida / Hemsida

·         Sätta upp föreningsnytt i Gårdsbutikerna

·         Lättare att ta sig till Hammarsjön, mer sitt och grillmöjligheter vid sjön

·         Mer naturaktiviteter
HUR GÅR VI VIDARE

När vi tittar på vad vi tillsammans kom fram till under mötet så inser vi att vi har tillsammans kommit en lång bit för att vi ska känna oss trygga och må bra i Viby.

Trygghet är viktigt för alla, ung som gammal. Att vi pratar med varandra och att vi träffas i olika sammanhang hjälper oss att bygga denna trygghet.

Under de senaste åren har vi fått sänkt hastighet på ett flertal vägar i byn, även en del farthinder som hjälper till att sänka farten även våra cykelvägar har förbättrats . Detta skapar trygghet och en säkrare miljö för alla.

Viby IF arbetar ständigt med att förbättra miljön på Grönängen inkl lokaler och har bland annat infört Arbetskvällar varje torsdag där alla är välkomna att hjälpa till med allt från att ställa ordning i förråd, sätta upp gardiner till att måla och spika och de anordnar även fixardagar några gånger per år.

Skolan har under hösten börjat fräschas upp, de har börjat med att måla om klassrum och en del förbättringar av utemiljön. 

VOFF har under flera år sponsrat både förskolan och skolan med diverse saker efter behov och önskemål.

VOFF fortsätter med att anordna aktiviteter och närmast är Vibyloppet. Under juni månad kommer det även att anordnas Gökotta, Tipsrunda och Midsommarfirande. Håll utkik i brevlådor och titta på hemsidan för mer info om datum, tider och plats.

Kommunen har tagit tag i våra grönområden i byn det finns planer för att göra miljön trevligare. Det finns även en speciellt tillsatt grupp inom kommunen som analyserar belysningen längs våra gång vägar mm.

Ovan är några av punkterna som vi redan idag är på gång. Tillsammans har vi enorma möjligheter att fortsätta utveckla Viby in i framtiden. Det finns mycket vi kan göra tillsammans.

VAD BLIR NÄSTA STEG

Under våren kommer vi bjuda in till ett nytt möte i församlingshemmet där vi tillsammans fortsätter arbetet. Vid detta tillfälle kommer vi att bjuda in en representant för att tala om grannsamverkan, vi kommer att få en introduktion om hur du gör om du vill släktforska. Ev kommer även en tredje person att bjudas in. Mer info om när mötet kommer vara och innehåll kommer ni hitta på hemsidan och vi kommer även dela ut lappar.

Era önskemål om mer aktiviteter på Grönängen (utöver fotboll) och dans på loppmarknaden mm kommer vi att framföra till Viby IF. Om just DU är intresserad av att hjälpa Viby IF med något (leda någon aktivitet på Grönängen tex) eller har någon idé som föreningen kan vara intresserad av så hör av er till dem.  Mer info om kontaktpersoner finner ni på deras hemsida (http://www.svenskalag.se/vibyif)

Vi vet att det finns många entreprenörer i byn. Kanske någon är intresserad av att undersöka om det finns underlag att starta en kiosk i byn. Detta är något som vi inte ser att vi som förening kan anordna. Detsamma gäller för onlineservice.

Det finns även efterfrågan på en hemsida om byn. I vår grupp finns tyvärr inte kompetensen att driva en hemsida. Om det finns någon med denna kunskap och som har intresse av att driva en hemsida om Viby så är ni välkomna att höra av er. Vi bistår er gärna med den informationen vi har.

Samma sak gäller Facebook och app. Om någon är intresserad av att starta och driva detta är vi säkra på att många kommer ansluta till dessa forum.

Vi kommer att ta vidare att det finns önskemål/intresse för fiber i byn.

Vi kommer ta kontakt med kommunen för att höra hur det går med våra grönområde och även framföra våra önskemål om mer / bättre belysning.

Om just DU känner att du brinner för någon av punkterna och vill engagera dig är du välkommen att höra av dig.  Tillsammans kan vi åstadkomma mer.

Gruppen har valt att börja med några av punkterna från mötet som togs upp i flera av smågrupperna.  Vi kommer att hålla er uppdaterade via hemsidan/bloggen.


Ni är alltid välkomna att höra av er till oss !

Jonas, Marie, Jonas, Therese, Klas & Per-Anders

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar